01 6545 777

Kako odabrati i gdje postaviti dekorativni kamen?

Razni oblici, teksture i boje čine dekorativni kamen iskoristivim u skoro svim enterijerima. Ali kako odabrati i gdje postaviti dekorativni kamen, te izabrati pravi za vaš enterijer? Mjesto koje ste izabrali za postavljanje dekorativnog kamena uvelike diktira vrstu za koju se trebate odlučiti.

Dekorativan kamen je materijal koji ima široku primjenu upotrebe. Može se koristiti za uređenje unutarnjih zidova većih prostorija, vanjskih zidova, fasada, kamina prilazima, vrtnih staza i slično. Ima dosta prednosti, jedna od većih je minimalno ili nikakvo održavanje koje opet ovisi o tome dali je kamen postavljen unutra ili vani a za čišćenje dovoljno će vam biti voda i gruba četka. Dobra strana je i to što se lako uklopi u okoliš.

Kako odabrati i gdje postaviti dekorativni kamen?

Dekorativni kamen – materijal koji je uvijek in

Dekorativni kamen, je prerađeni proizvod. Ipak to ga ne čini manje vrijednim u odnosu na prirodni kamen. Cjenovno je povoljniji od prirodnog kamena zbog manjih troškova proizvodnje, ali ga to ne čini lošijim materijalom.

Dekorativni kamen ima bolja svojstva kao materijal za rad i postavljanje. Nije potrebno koristiti profesionalan alat i može se postaviti na razne podloge. Prirodan kamen je teži za postavljanje, obradu i rukovanje.

Dekorativni, odnosno ukrasni kamen nije kompliciran za postavljanje. Najvažnije je dobro pripremiti podlogu i da kamen dobro sjedne na podlogu. Posao polaganja kamena možete prepustiti profesionalcima. A ako se radi o manjim površinama i boljoj podlozi, postavljanje možete obaviti sami.

Gdje postaviti dekorativni kamen?

Kada govorimo o interijeru dekorativni kamen se najčešće postavlja u dnevne sobe. Dnevna soba je obično najveća prostorija u stanu ili kući. Kamen se obično postavlja na najveći zid. Kod postavljanja na zidove mogu se koristiti kameni paneli.

U dnevnoj sobi, dekorativni kamen se postavlja na dominantnom zidu odnosno na zidu koji je vizualno najistaknutiji. U ostalim prostorijama se rjeđe upotrebljava i na manjim površinama. U manjim prostorijama obavezno ga postavljajte u manje niše.

Ako je soba prostrana, a zid na koji ga postavljate velike površine (iznad 8 m2) odaberite kamen krupnije strukture, boje koja će vam se uklopiti s ostatkom namještaja.

Npr. možete ga postaviti ispod stepeništa, ako je stepenište uza zid. Takav zid zajedno s stepenicama dobiti će potpuno drugačiji izgled.

Često se misli da dekorativni kamen više odgovara prostranim prostorijama. Ovo ne mora biti točno jer ako želite imati dio ovog dekorativnog elementa u manjem stanu, savjetujemo vam da se odlučite za kamen svjetlije boje i što sitnije teksture. Ovaj kamen će se savršeno uklopiti u mali prostor. Možete pogledati kako mali prostor učiniti većim.

Kod postavljanja kamena u eksterijeru primjena ima mnogo.

  • od vanjskih stupova
  • staza
  • pergola
  • ograda
  • pregrada
  • ulaza dvorišnih vrata
  • parkirna mjesta
  • i svih prilaza gdje želite tijekom cijele godine imati tvrdu podlogu za prolaz bez lokvi ili blata

Mogućnosti su neograničene.

Kako odabrati dekorativni kamen?

Polazna točka za odabir dekorativnog kamena je njegovo mjesto postavljanja. Ako želite postaviti kamen negdje vani kao što je staza, prilaz ili neki vanjski stup možete birati kamen većeg formata i nepravilnog oblika. Obratite pažnju da vam se kamen uklopi u okoliš i da vizualno ima smisla.

Isto se može primijeniti i za interijere. Ali većinom u manjem broju slučajeva. Npr. ako imate kamin, upravo taj dio prostorije i zid gdje je kamin možete obložiti takvim dekorativnim kamenom.

Za postavljanje kamena u unutarnjim zidovima, većinom se koristi kamen manjeg formata i pravilnog oblika. A načinom njegovog postavljanja dobiva se zid koji imitira zidove starih kamenih kuća.

Odabir kamena i dominantna boja kamena ovisi još i o veličini prostorije, te izvorima prirodne i umjetne svjetlosti.

Pošaljite upit za ovim proizvodom

Na upit odgovaramo u najbržem mogućem roku. 

× Kako Vam možemo pomoći?