01 6545 777

Kako maksimalno iskoristiti mali prostor i učiniti ga vizualno većim

Ako živite u garsonijeri ili su prostorije u vašem domu male vjerojatno vodite borbu s prostorom. Nije lako sve potrebne stvari nekako uklopiti u skučeni i ograničeni prostor. Ali, zato postoje lagani i cjenovno vrlo dostupni načini i rješenja koja će vam pomoći kako maksimalno iskoristiti mali prostor i učinili ga vizualno većim i multifunkcionalnim, a mi vam donosimo neke od njih.

Izbor boja zidova i pokućstva

Jedna od stavki koja će uvelike doprinijeti vizualnom doživljaju veličine prostora je izbor boja. Iako tamnije boje čine prostor ugodnijim, svijetli zidovi i podovi učinit će prostor prozračnim i otvorenijim. Također, da bi zadržali tu svjetlinu i otvorenost prostora, neka vaši tepisi i pokućstvo budu u sličnim nijansama kao zidovi. To će doprinijeti vizualnoj povezanosti i biti nit vodilja atmosfere vašeg životnog prostora.

Isto tako izborom detalja u različitim nijansama jedne boje, kao npr. jastučića na kauču, samo ćete pojačati pozitivan efekt.

Kad govorimo o bojama tamniji komadi namještaja upijaju svjetlost i čine vaš prostor turobnijim ako nemate puno prirodnog svjetla u stanu. Zato je dobro za manje prostore birati namještaj svjetlijih boja.

Prirodna svjetlina – kako iskoristiti prirodno svjetlo i dobiti iluziju većeg prostora?

Prirodna svjetlina je nešto što bi se maksimalno trebalo iskoristiti. Nemojte prekrivati prozore zavjesama jer će vanjska svjetlina vašu prostoriju otvoriti te joj dati crtu prozračnosti.

Pametnim i strateškim postavljanjem ogledala u prostoriju stvorit ćete iluziju većeg prostora. Ovo može biti koristan savjet u malim kupaonicama. Ako postavite ogledalo nasuprot prozora, svjetlo će se reflektirati te učini prostoriju većom. Ogledalo možete smjestiti u bilo kojoj prostorije gdje je zgodno. Veliko zidno ogledalo izgleda lijepo i ujedno ukrašava prostor. Kod izbora naslonjača i kauča, birajte pokućstvo koje leži na nogama koje nisu prekrivene jer to stvara osjećaj dubine i otvara prostor.

Ono što savršeno pristaje manjim prostorima te ih vizualno povećava su police ili vitrine koje se protežu od poda do stropa ili jednog kraja zida do drugog. Takve su police zahvalne, jer u oko promatrača prostorija izgleda više i šire.

Popunite te police knjigama ili predmetima, ali ne potpuno već ih grupirajte te ostavite između praznog prostora koji će dati prostoru dojam prozračnosti i dubine.

Odvucite pogled prema gore

Sve što vuče pogled prema gornjem dijelu prostorije, vizualno povećava istu. Obojite strop ili ga obložite tapetama u svijetlim tonovima što će stvoriti iluziju visokih stropova te vizualno povećati prostor.

U manjim prostorijama, multifunkcionalno pokućstvo je pravi izbor. Takvo pokućstvo ima više svrha, a osim što obnaša svoju primarnu funkciju kao npr. tabure za sjedenje, također može poslužiti kao spremnik za npr. novine ili stolić za kavu u koji se može staviti prekrivač koji bi inače bio položen na kauč.

Dali je manje pokućstvo bolji izbor ili je to samo mit?

Iako postoji uvriježeno pravilo da se u male prostore bolje uklapa manje pokućstvo, tj. više manjih dijelova, morat ćemo razbiti taj mit.

Veliki komad pokućstva koji dominira malim prostorom kao npr. veliki kauč, smanjuje dojam nereda i zapravo vizualno širi prostor. Vertikalne linije vizualno produžuju pa ih je preporučljivo koristiti u ovakvim prostorima. Uzmite u obzir tepih s linijama te ga postavite tako da vašu prostoriju čini dužom.

Ne gurajte pokućstvo do zida

U malim prostorima nije preporučljivo gurnuti pokućstvo skroz do zida. Tako se stvara dojam da je sve stisnuto i tijesno. Postavite komad pokućstva tako da je okružen otvorenim prostorom ili ga udaljite malo od zida te učinite optičku varku i uvećajte svoj prostor.

Namjestite prostoriju prozirnim i staklenim pokućstvom i detaljima kao npr. stolice od akrilnog stakla. Vizualno ne zauzimaju puno prostora, ali opet ga ispunjavaju. Daju optički dojam da postoji više prostora nego što ga zbilja ima. Umjesto da u malu prostoriju stavite jedan veliki luster ili lampu, više manjih izvora svjetlosti će se bolje uklopiti i razliti svjetlost po prostoriji te će fokus promatrača biti na cijelom prostoru.

Možete dodati zelenilo

Biljke vam isto mogu pomoći u stvaranju dojma većeg prostora. Biljke prostoru daju jedan prirodan element. Za interijere nabavite biljke i zelenilo kojemu ne treba puno dnevnog svjetla i ne zauzimaju puno svjetla. Možete nabaviti i u umjetne biljke, postići ćete sličan efekt.

Poslušajte neki od ovih savjeta kako maksimalno iskoristiti mali prostor, te učinite svoj dom ugodnijim i udobnijim mjestom za život!

Pošaljite upit za ovim proizvodom

Na upit odgovaramo u najbržem mogućem roku. 

×