01 6545 777

Vodič za kupnju vrtnog roštilja ili kamina

Roštilj ili vrtni kamin neizostavni je dio svakog doma. U kolekciji izvedenih radova nalaze se kamini i roštilji Hoyan u velikom broju različitih izvedbi. To je  najbolji dokaz kako je samo mašta granica u osmišljavanju kuhanja pod suncem.

Ako želite ukrasiti svoj vrt ili ljetnu kuhinju roštiljem koji će privlačiti poglede i upotpuniti dojam boravka na otvorenom,  svakako promislite nekoliko važnih pitanja:

Želite li natkrivenu ili nenatkrivenu verziju roštilja?

Pod natkrivenom (unutarnjom) izvedbom roštilja podrazumijevamo roštilj postavljen na terasi pod nadstrešnicom ili u unutarnjem prostoru.  U tom slučaju je obavezno korištenje limene nape iznad roštilja i cijevi za odvod dimnih plinova.  Ukoliko postoji dimnjak na kojeg se priključuje limena napa, potrebno je obratiti pažnju na potreban profil dimnjaka. Kod ugradnje u unutarnje prostore, potrebno je predvidjeti dovod svježeg zraka i ugradnju kutije za pepeo.

Nenatkrivena izvedba je vanjska, slobodno izložena svim atmosferskim uvjetima.  Roštilj se postavlja na dovoljnoj udaljenosti od objekata jer dimni plinovi izlaze van kroz betonsku masku. Nije moguće korištenje drvenih elemenata zbog djelovanja vlage iz atmosfere.  Roštilj je potrebno postaviti na betonsku podlogu minimalne debljine 15 cm, temeljeno ovisno o nosivosti terena.

Želite li pripremati manje količine hrane ili pripremati jela na ražnju?

U kolekciji roštilja Hoyan nalaze se manji, obiteljski roštilji širine ložišta 66  – 100 cm koji će sigurno zadovoljiti potrebe jedne veće obitelji.  Za veće zabave potrebna je i veća  širina ložišta 100 – 130 cm, a za potpuni ugođaj roštiljanja može se preporučiti širina ložišta  150 cm.

U tom slučaju potrebno je s bočne strane predvidjeti pristup motoru za vrtnju ražnja.

Na to treba posebno obratiti pažnju pri ugradnji roštilja u prostor omeđen zidovima. Ložišta šira od 150 cm  također se mogu pronaći u kolekciji roštilja Hoyan, ali ona su već namijenjena ugradnji u ugostiteljskim objektima. Primjer jednog roštilja u ugostiteljskom prostoru možete pogledati u našem video zapisu.

Hoćete li pripremati peku na roštilju?

Ako želite pripremati peku u ložištu svojeg roštilja, za peku promjera 40 cm minimalna potrebna dubina ložišta je 70 cm, kao i širina 70 cm. Ukoliko odaberete veću peku promjera 50 cm tada računajte i na desetak centimetara veće dimenzije unutrašnjosti ložišta.

Koji dodatni elementi roštilja su vam potrebni?

U skladu s ograničenjima prostora i, naravno, vašim financijskim mogućnostima, priprema hrane u zidanim roštiljima može biti posebno ležerna i zanimljiva ako predvidite neke od dodatnih elemenata roštilja: metalno žarište odgovarajućih dimenzija, malu obiteljsku krušnu peć, klupčice pokraj roštilja za odlaganje pribora i hrane, radne plohe sa sudoperom, ugradbenim hladnjakom, kuhalom, ledomatom. Ukoliko još u sličnom stilu sazidate pod svojom nadstrešnicom stol i vrtne klupe, bit će jednako oduševljeni vaši ukućani i vaši gosti pa se život u toplim razdobljima godine može ugodno preseliti na terasu.

Pošaljite upit za ovim proizvodom

Na upit odgovaramo u najbržem mogućem roku. 

× Kako Vam možemo pomoći?